Важные новости
ru ru en de fr pt es it zh ar nl sv

Приватизація медичних закладів: де лікуватимуться українці?

-
11:10
506
Приватизація медичних закладів: де лікуватимуться українці?

Два роки коронавірусної пандемії засвідчили прикрий факт – медична система України перебуває у стані важкої кризи.

Так звані реформи, що їх просувала за часів Порошенка сумнозвісна Уляна Супрун, призвели до скорочення медичного персоналу, а «нерентабельні» лікарні закривали по всій країні. Натомість, чиновники впроваджували малоефективну систему родинних лікарів, а якісні медичні послуги поступово ставали платними. А отже, недоступними для пересічного українця.

Не дивно, що українська медицина виявилася не готовою до суворого іспиту пандемії. У лікарнях не було вільних місць, не вистачало лікарів, медикаментів та медичного кисню, і навіть маски часом доводилося робити власноруч, за допомогою звичайних бинтів та марлі.

Проте, реформа триває далі, без огляду на це катастрофічне становище. Держава прагне заощадити кошти на зарплатні медиків, а звільнення лікарів і скорочення медичних закладів продовжуються, хоча їх дуже не вистачає. Наприклад, у Миколаєві закривають місцеву інфекційну лікарню. Тому що її головний лікар Светлана Федорова розповіла журналістам про нестачу кисню та недбале ставлення з боку влади, яка не дуже переймається проблемами хворих на COVID-19.

Тим часом в Україну прийшов новий штам «омікрон». Кількість хворих зростає зараз ледь не щодня, а в українському Міністерстві охорони здоров’я розповіли про плани віддати медичні заклади у концесію. Так називається прихована форма приватизації, коли лікарні формально лишаються у державній власності, але їх передають у користування приватним підприємцям, які отримують з цього прибуток та сплачують за концесійний збір.

За словами голови МОЗ Віктора Ляшка, така ініціатива допоможе вирішити проблему недофінансування вітчизняної медицини. Але насправді передача медзакладів у концесію призведе до її остаточної комерціалізації. Фактичні нові власники – бізнесмени – будуть вимагати від пацієнтів оплачувати усі послуги за ринковими цінами, які щоразу зростатимуть. Тому що їм потрібно якнайшвидше відбити вкладені кошти і заробити.

«Не варто забувати, що концесіонер відповідно до закону має отримувати прибуток. Це не благодійник, не меценат, не спонсор. Це підприємець, який підписує угоду і вкладає кошти в розвиток медичного закладу, щоб отримати прибуток. То звідки ж візьметься цей прибуток? Якщо концесіонер вважатиме, що концесія не дає очікуваного прибутку, або він понесе збитки чи виходитиме «в нуль», то він, швидше за все, підвищуватиме вартість медичних послуг», – пише про це заслужений лікар України Віктор Парамонов, який очолює Черкаський обласний онкологічний диспансер.

У вкрай збіднілих українців не буде можливості лікуватися, попри те, що право на безкоштовні медичні послуги гарантоване Конституцією країни. Але конституційні норми давно не діють, а соціальна допомога знищена внаслідок неоліберальних реформ.

В тебе немає грошей? Тоді лікуйся удома, корінцями або молитвами. Літних людей, інвалідів та безробітних, які часом не мають грошей навіть на їжу, кинуть напризволяще. А смертність населення, яка щорічно поновлює в Україні сумні рекорди, збільшуватиметься за рахунок цих бідаків.

Лікарні передаватимуть у концесію на термін до тридцяти років – тобто, назавжди, адже підприємці навряд чи збираються повертати цю власність до рук держави. Натомість, вони планують використовувати державні дотації на ремонт та модернізацію фактично приватизованих медзакладів. А це відкриває широкі можливості для корупції. Тому що чиновники з Міністерства охорони здоров’я напевно координують свої дії з приватним бізнесом, і матимуть власну долю від прихованої приватизації українських лікарень.

Згідно з законом про концесії, який було прийнято у 2019 році, за ініціативи «нової команди» президента Володимира Зеленського, медзаклади можуть передаватися бізнесменам без конкурсів – тобто, тому, хто дасть найбільшого хабаря. Прізвища концесіонерів не розголошуватимуться згідно із принципами «політики конфіденційності», що гарантує непрозорість цього процесу. А отже, громадськість не буде знати, хто саме керує зараз їхніми лікарнями і підіймає ціни на послуги.

Такі умови дуже вигідні для приватних підприємців – навіть більше за справжню приватизацію. Але вони однозначно не відповідають інтересам українських громадян, які поки що навіть не підозрюють про черговий сюрприз від МОЗ.

Зазначимо, що від концесійних оборудок програють і медики. Лікарі та медсестри потраплять у повну залежність від нових власників, які будуть самі визначати зарплатню медичного персоналу і вимагатимуть постійно перепрацьовувати, під загрозою її зменшення. Незадоволених працівників покарають штрафами або звільненням, і ніхто не зможе цьому зарадити.

«За словами Ляшка, умовним «інвесторам» дадуть право брати у оренду медичний заклад під ключ: приміщення, персонал, обладнання, і використовувати їх як свій бізнес, за певну платню… Отже, лікарів хочуть зробити батраками у власних лікарнях», – попереджають про це на телеграм-каналі «Соборка».

Українські медики готуються до протестів проти концесій. Вони розуміють, що влада не збирається рахуватися з думкою лікарів, і керується логікою власного корупційного інтересу. Але за наслідки повзучої приватизації медицини доведеться сплатити занадто високу ціну.

«Концесія в нинішньому форматі знищить медичні заклади», – попереджає про це Віктор Парамонов.

komsomol.info

RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...

Другие новости

Утром в среду, 10 апреля, в Одессе и в области раздалась серия взрывов.
16-летнему жителю из Подольского района Одесской области сообщили о подозрении в убийстве матери и
В среду, 10 апреля, в Одессе усилят меры безопасности в День освобождения города от фашистских захв
Часть Одесской области, граничащая с так называемым Приднестровьем, запретили для посещения без спе
Правоохранители расследуют похищение 14-летнего подростка в Одесской области.
В Одесской области планируют выращивать новую культуру – хлопок.
О событии на спецлинию «102» сообщила мать 12-летнего мальчика, которой тот доверился и
Помещение ресторана Bernardazzi, которое находится на улице Бунина в Одессе вернули в коммунальную с